Tartovi i kolači

Sezonski tartovi od jabuke, kruške, banane i jagoda, te klasici poput Mille Feuile i Tiramisu redovno dolaze u paru sa francuskim Tarte aux pommes i Chausson aux pommes.

Maison Coco je prisutan na šest (6) maloprodajnih lokacija u Sarajevu, ali ako se sagledaju HoReCa partneri Maison Coco, slobodno se može zaključiti da se peciva i proizvodi Maison Coco mogu pronaći u većini vrhunskih restorana u Sarajevu.​

Grille aux Pommes


Grille aux pommes je savršeni klasik svih francuskih pekara i u skladu sa tradicijom i mi ga pravimo od lisnatog tijesta punjenim kompotom od jabuka. Prepoznajemo ga zahvaljujući rešetkastom uzorku koji otkriva djelić slatkog punjenja. Grille aux pommes se bogato puni nadjevom od jabuka i cimeta te je pravi izbor za sve koji vole jabuke u desertima.

Tart jabuka


Historija tarte aux pommes je započela u Normandiji u kojoj je proizvodnja jabuka vrlo važna. Danas poznajemo nekoliko varijacija ovog deserta kao što su Tarte Tatin, Tarte Normande, Tarte Alsacienne. Lisnato tijesto mini porcije, punjeno kompotom od jabuka i prekriveno kriškama svježih jabuka u obliku polumjeseca, te glazirano sa marelicama je desert u kome možemo uživati tokom cijele godine u Maison Coco. Lagani desert sa puno jabuka a malo šećera je izbor za uživanje bez griže savjesti.

Tart šljiva


Tart sa šljivama je francuski klasik koji se pravi na istoku Francuske sa sortom Quetsch šljive i impresivan je način da u kasno ljeto uživamo u ovom voću. U čast ovom klasiku u Maison Coco ga pravimo u prhkom tijestu sa puterom, punimo kremom od vanilije i pokrivamo sa lagano zapečenim šljivama. Ovo je desert u kojem uživamo kratak period godine i zbog kojeg se radujemo dolasku jeseni.

Tart banana i badem


Tart banana – badem preporučujemo onim sladokuscima koji vole jake i nezaboravne deserte. Prhko tijesto punjeno Frangipane kremom i svježim bananama je savršena kombinacija koja je zastupljena u jesen i zimu. Neodoljivi miris zapecenih badema sa bananama se savrseno slaze sa hladnijim danima.

Tart borovnica


Tart borovnica- bijela čokolada se pojavi na vrhuncu ljeta i uvijek je zvijezda naše ponude. Slatki ganache od bijele čokolade i svježe borovnice čine savršenu kombinaciju u kojoj svaki zalogaj čokolade prate lagano kisele i sočne borovnice. Desert za ljubitelje bijele čokolade i svježeg voća!

Tart malina čokolada


Već dugi niz godina znamo da su čokolada i malina savršena kombinacija u desertima. Bilo da se radi o bijeloj ili tamnoj čokoladi, ova slatko – kisela kombinacija je jedna od omiljenih. Prhko puter tijesto, ganache od čokolade, sloj svježe pripremljenog kompota od malina, opet ganache od čokolade i svježe maline kao dekoracija je ono na šta u Maison Coco mislimo kada kažemo tart malina – čokolada.

Tart čokolada


Za ljubitelje tamne čokolade i čokolade uopće ovaj tart je jedini pravi izbor. Ganache od tamne čokolade sa udjelom kakaa od 75% ili varijacija sa ganachom od mliječne čokolade u prhkom tijestu sa puterom, nezaboravno je čokoladno iskustvo.

Tart limun


Tart limun je klasik francuske kuhinje i danas ga možete pronaći svuda u Francuskoj, a posebno je popularan u Provansi zbog agruma kojim je bogata ova regija. Tart limun može biti prilagodjen za svaku priliku- ukrašen šlagom ili voćem, ukrašen talijanskom meringom i zapečen ili jednostavno posut šećerom. Legenda kaže da je serviran francuskim kraljevima kao simbol bogatstva i dobrote. Sastoji se od tri nivoa: prhko tijesto koje daje hrskavost, blago kiseli krem od limuna i na kraju merinque slag koji slatkocom upotpunjuje desert.

Tartelette


Mini izdanje tart čokolade.

Tart jabuka i badem


Kada na tart od jabuke dodamo frangipane kremu od badema, dobijemo tart za sladokusce kojima jabuke u desertu nisu dovoljne. Zapečena frangipane krema čini savršen hrskavi dodatak ovom laganom desertu.

Tart sa kruškom i tamnom čokoladom


Tart sa kruškom je poslastica od koje ne odustajemo čak i kada proljeće stigne i na scenu stupi proljetno voće. To je vrlo jednostavan tart, sa nevjerovatno malom količinom brašna, puno crne čokolade i svježim kruškama u prhkom i hrskavom tijestu. Gurmansko i ukusno!

Tart energy


Tart iz radionice Maison Coco, osmišljen da podigne energiju i obori s nogu. Kombinacija crna čokolada, mliječna čokolada, orasi i puter, a sve to smješteno u prhko tijesto garantuje izvor energije i užitak.

Pariški Flan


Pariški flan je poslastica bez puno komplikacija, jednostavna, bogatog okusa, a efektna. Savršen desert koji na prvi pogled izgleda kao kremasti puding ali je u osnovi nevjerovatan desert sa zapečenom poslasticarskom kremom od vanile u slatkom tijestu. Boja zapečene kore na kremi ovisi o ukusu poslastičara i varira od zlatne do veoma intenzivno smeđe. Svojevrsni je fenomen jer se održao kroz vijekove a prvi put je dokumentovan u XII vijeku. U početku je bio slan u kombinaciji sa ribom ili mesom. Pariški flan je zastupljen širom svijeta upravo zbog svoje jednostavnosti i nevjerovatnog ukusa.

Paris Brest


Paris – Brest je klasik francuskog poslastičarstva sa choux tijestom i kremom od lješnika. Ime je dobio po biciklističkoj utrci Paris – Brest – Paris a osmislio ga je Louis Durand 1910. godine, te u čast istoimenoj utrci ima formu kotača. Forma je punjena kremom od karameliziranih lješnika i prozračnog putera sa vanilla kremom te na kraju posuta šećerom u prahu. Desert za čiju je pripremu potrebno uložiti malo više truda, istovremeno je jak i blag, luksuzan i autentičan.

Fondan Orah


Jedan od omiljenih kolača za ljubitelje oraha je fondan sa orasima. Ako znamo činjenicu da u ovaj kolač stavljamo četiri puta više oraha nego brašna, jasno nam je zašto je toliko popularan. Bogatog orašasto – slatkog okusa, senzacionalnog mirisa i teksture, fondan sa orasima je proizvod koji bez obzira na godišnje doba, ima svoje obožavatelje.

Brownie


Brownie je kolač za koji postoji bezbroj recepata. Nastao je 1893. godine na zahtjev Berthe Palmer koja je za gradsko dogadjanje od poslasticara trazila da osmisli kolač. Prvi put se spominje u skolskoj kuharici Cook book by Fannie Farmer 1896. godine. Sa velikom količinom čokolade i putera, a zanemarivo malom količinom brašna naš brownie je mekan, sočan, skoro pa ljepljiv u sredini od toplih komadića crne čokolade… Ukratko savršen!

Muffin limun


Mafin limun je mekani i sočni kolačić sa sokom i koricom limuna. U Maison Coco je najomiljeniji kolačić djeci, koji se često ukomponuje u školsku užinu. Ima Blag okus limuna i baršunstu teksturu, za dane kada đelite lagani desert, odaberite mafin limun.

Eclair


Éclair je poslastica duguljastog oblika, pravi se od kuhanog tijesta, hrskav i šupalj iznutra. Puni se kremom od vanile, čokolade ili kafe. Preliva se glazurom od čokolade ili karamela. Značenje riječi éclair je munja a pretpostavlja se da je ime dobio zato što ga pojedemo u trenu, munjevitom brzinom. Nastao je tokom IXX vijeka gdje se do 1850. godine nazivao Pain a la Duchesse. Povjesničari hrane pretpostavljaju da je éclair prvi napravio Antonin Careme, poznati francuski kuhar.

Linzer


Tart Linzer je tradicionalni Austrijski kolač, ime dobio po gradu Linzu. Za Linzer se tvrdi da je najstariji kolač ikad napravljen. Najstariji recept prondjen za ovu poslasticu je iz 1696. godine u biblioteci grada Beča.

Kolač je obično jednoslojan, na dnu je kora od ljesnika, putera, limuna pokrivena sa nadjevom od višanja ili malina te završen sa rešetkastim uzorkom od prve kore na vrhu. Osvježavajući okus višnje i maline savršeno balansira slatki lješnik. Linzer je prava praznična poslastica, koja se u Austriji priprema za Božić.

Tiramisu


Nastao u italijanskoj regiji Veneto i sa relativno kratkom historijom, tiramisu je omiljen širom svijeta.  Danas postoji bezbroj varijacija ovog jednostavnog deserta: sa voćem, jogurtom, kokosom pa čak i pivom. Mi u Maison Coco se držimo klasičnog recepta sa najkvalitetnijim sastojcima. Složili smo ga od Mascarpone sira, piškota, šoljice italijanskog espressa, jaja i nezasladjenog kakao praha za posipanje. U ovom desertu ne koristimo šećer, zamijenili smo ga sa prirodnim zasladjivačem, stevijom. Delicija bez šećera, oh lala!

Mille Feuille


Dekadentni mille feuille, (u doslovnom prevodu hiljadu listova), jedan je od najukusnijih i najpopularnijih proizvoda u Maison Coco. Mille feuille je sladak ali ne pretjerano sladak, složen od nekoliko slojeva ali nije pretjerano pretrpan, lagan ali u isto vrijeme bogat. Uprkos velikoj popularnosti, malo se zna o porijeklu ove poslastice. Prvi put se spominje u kuharici Marie-Antoine Careme 1700. godine, i poetično je nazvan kolač od hiljadu listova. Izrađen od tri sloja tankih listova lisnatog tijesta sa kremom od vanile između i posut šećerom u prahu, prepoznatljiva je poslastica kojoj mali broj ljudi odoli.