Slana peciva

Tradicionalna peciva francuske gastronomije nudimo u jednostavnom i klasičnom obliku.

Maison Coco je prisutan na šest (6) maloprodajnih lokacija u Sarajevu, ali ako se sagledaju HoReCa partneri Maison Coco, slobodno se može zaključiti da se peciva i proizvodi Maison Coco mogu pronaći u većini vrhunskih restorana u Sarajevu.​

Kroasan / Croissant


Legende o nastanku kroasana i njegovom dolasku u Francusku su brojne, ali dokazi snažno sugerišu da su tek u prvom desetljeću 20. stoljeća pekari počeli koristiti lisnato tijesto – pâte feuilletée za pravljanje kroasana kakav danas poznajemo. U inovativnom potezu dodali su kvasac u lisnato tijesto, što je značajno promijenilo teksturu, miris i okus kreirajući zračniji, napuhaniji i hrskaviji primjerak sa puterom i jasno diferenciranim slojevima.
Ako je tokom devetnaestog stoljeća kroasan u osnovi bio luksuzno dobro rezervisano za plemićku klasu, od Prvog svjetskog rata postao je pristupačniji i dostupniji. Zanimljivo je da su se, međutim, potrošačke navike slagale suptilnim klasnim linijama. Pojavile su se dvije različite verzije kroasana od lisnatog tijesta: jedna, skuplja i izrađena od čistog putera – croissant au beurre, i druga, često napravljena od margarina ili drugih jeftinijih masti, nazvana croissant ordinaire ili croissant nature (obični kroasan). Maison Coco pravi isključivo croissant au beurre od pažljivo odabranog i izuzetno kvalitetnog putera.
Postoji nešto tajanstveno, čak i alhemijsko u kvalitetama koje se moraju spojiti da bi se dobio idealan kroasan. Priprema kroasana zahtijeva vrijeme, kvalitetne sirovine i posebnu tehniku. Idealan kroasan odlikuju vidljivi slojevi i hrskava tekstura, kao i unutrašnjost u obliku košnice. Pečenje treba biti zlatno, ali ne pretjerano hrskavo. Ukratko, to je umjetnost – na koju su Francuzi posebno ponosni.

Tart bešamel sos i pileća šunka


Tartine su mekano lisnato pecivo dostupno sa tri različita punjenja: pileća šunka & paradajiz sos, pileća šunka & béchamel sos i sir. Tijesto se pravi slično kao i tijesto za kroasan u procesu koji se naziva laminiranje, zahvaljujući kojem su jasno vidljivi slojevi.
Mini predah za sve koji ne mogu odoljeti preukusnim slanim pecivima koje kreiraju Maison Coco artisani.

Tartine se služe u bešamel i paradajz sosu te sa sirom.

Kiš špinat i sir


Kiš špinat & sir se sastoji od prhkog tijesta i nadliva koji sadrži špinat i sir.
Pored quiche špinat & sir u Maison Coco je dostupan i tradicionalni quiche Lorraine. Quiche se može servirati topao i hladan.

Kiš pileća šunka i sir


Prvi francuski quiche napravljen je u regiji Lorraine po kojoj je i dobio ime. Sastoji se od prhkog tijesta i nadliva koji sadrži dimljenu pileću šunku i sir.
Pored tradicionalnog quiche Lorraine, u Maison Coco je dostupan i quiche sa špinatom i sirom. Quiche se može servirati topao i hladan.

Pužić sa sirom


Pecivo sir je mekano spiralno lisnato pecivo punjeno žutim sirom. Tijesto se pravi slično kao i tijesto za kroasan u procesu koji se naziva laminiranje, zahvaljujući kojem su jasno vidljivi slojevi.
Čest je izbor mališana za užinu, kao i odraslih za pauzu.