Slatka peciva

Francuski klasici poput Pain au chocolate, Chocolatine i Croissant aux amandes (kroasan badem) dominiraju u Maison Coco.

Maison Coco je prisutan na šest (6) maloprodajnih lokacija u Sarajevu, ali ako se sagledaju HoReCa partneri Maison Coco, slobodno se može zaključiti da se peciva i proizvodi Maison Coco mogu pronaći u većini vrhunskih restorana u Sarajevu.​

Pužić sa čokoladom 50g


Roulé au chocolat je mekano spiralno lisnato pecivo punjeno granulama kvalitetne tamne belgijske čokolade. Tijesto se pravi slično kao i tijesto za kroasan u procesu koji se naziva laminiranje, zahvaljujući kojem su jasno vidljivi slojevi.
Naši artisani ga prave u nekoliko varijacija: roulé aux raisins sa crème pâtissière i grožđicama i cinnamon rolls sa cimetom.
U Francuskoj se često jede za doručak, a idealno je i za kratki predah uz kafu ili čaj.

Kroasan sa čokoladom / Pain au chocolat50g


Ovisno o tome gdje živite, pain au chocolat možete nazivati ​​drugim imenom, ali niko ne može poreći da je ovo pecivo izuzetno ukusno! Pain au chocolat je lisnato pecivo slične teksture kao croissant, dodatno punjeno sa dva štapića kvalitetne tamne belgijske čokolade.
Pain au chocolat, doslovno prevedeno sa francuskog znači čokoladni hljeb, poznat je pod nazivom chocolatine u jugozapadnom dijelu Francuske i u Quebecu. Sredinom 2018. godine je postojao prijedlog da se riječ chocolatine promatra kao službeni sinonim za poznatiji pain au chocolat, ali je odbijen od strane zastupnika u Skupštini. Lingvist Mathieu Avanzi je proveo istraživanje vezano za naziv ovog slatkog peciva u različitim dijelovima zemlje i kreirao mapu koju vam prikazujemo u nastavku.

Kroasan badem Croissant aux Amandes


Bečko pecivo sa čokoladom100g


Bečko tijesto i peciva koja se prave od njega su karakteristična po svojoj prefinjenoj mekoći. Tome doprinosi bogata receptura ovog tijesta koje se pravi sa mlijekom, puterom i jajima tako da ga kupci često nazivaju i mliječnim pecivom.
Sa dobro zamiješanim tijestom, strpljivim nadolaženjem i blagovremenom obradom, ova peciva poprimaju poseban okus, koji može varirati u zavisnosti od dodatnih sastojaka.
Naši artisani ga prave u više varijacija: bečko pecivo, bečko pecivo sa čokoladom i bečko pecivo sa suhim voćem. Bečko pecivo sa čokoladom je bogato mrvicama kvalitetne tamne belgijske čokolade, dok je bečko pecivo sa suhim voćem sadrži suhe marelice, brusnice i grožđice.

Bečko pecivo sa grožđicama50g


Bečko tijesto i peciva koja se prave od njega su karakteristična po svojoj prefinjenoj mekoći. Tome doprinosi bogata receptura ovog tijesta koje se pravi sa mlijekom, puterom i jajima tako da ga kupci često nazivaju i mliječnim pecivom.
Sa dobro zamiješanim tijestom, strpljivim nadolaženjem i blagovremenom obradom, ova peciva poprimaju poseban okus, koji može varirati u zavisnosti od dodatnih sastojaka.
Naši artisani ga prave u više varijacija: bečko pecivo, bečko pecivo sa čokoladom i bečko pecivo sa suhim voćem. Bečko pecivo sa čokoladom je bogato mrvicama kvalitetne tamne belgijske čokolade, dok je bečko pecivo sa suhim voćem sadrži suhe marelice, brusnice i grožđice.

Savijača jabuka i badem


Savijača sa jabukama se sastoji od lisnatog tijesta polukružnog oblika koje je punjeno kvalitetnim domaćim jabukama. Nastala je 1630. godine na sjevero–zapadu Francuske, u mjestu Saint-Calais. Ovo mjesto svakog septembra organizuje festival u čast savijače sa jabukama.
Budući da su jabuke neizostavan sastojak mnogih bosansko-hercegovačkih poslastica, chausson aux pommes je idealna kombinacija poznatnih tradicionalnih okusa i francuskog artisan umijeća.

Pecivo čokolada i badem


Iako većina kupaca ima različite preferencije kada je u pitanju mekoća / tvrdoća, sama veličina i količina kreme, neupitno je da će se skoro svi složiti da im je kroasan sa bademima je jedna od omiljenih Maison Coco poslastica.
Croissant aux amandes, tradicionalni francuski kroasan punjen posebnom kremom frangipan i jednim tajnim sastojkom, pronašao je put do nepca i najvećih gurmana. Autentična francuska poslastica koju nerado dijelimo i koja od 2012. godine popravlja i najtmurnije dane.

Čokolatina


Da o ukusima ne vrijedi raspravljati, jasno je svim Maison Coco-ljubcima koji više vole čokolatinu od kroasana sa bademima. Kombinacija posebne kreme frangipan, dva štapića kvalitetne tamne belgijske čokolade i jednog tajnog sastojka, osvojila je nepca mnogih.
Nagrada ili motivacija, izbor je na vama!